Wat is een voetwrat?

Een voetwrat komt het meest voor op de voetzool. Voetwratten zijn opgehoopte huidcellen en hebben een bleke kleur. Anders dan wratten op handen of vingers, heeft een voetwrat vooral een platte vorm. Dat komt omdat ze tijdens het lopen naar binnen worden gedrukt door het lichaamsgewicht. De kleur is bleek. Als je goed kijkt zie je dat de ruwe structuur van de voetwrat zwarte stipjes heeft. Dit zijn bloedvaatjes. Voetwratten zijn niet alleen pijnlijk, maar ook besmettelijk. De ontsierende aanblik van voetwratten kan tevens voor een beschamend gevoel zorgen.

Wat is de oorzaak van een voetwrat?

Voetwratten hebben feitelijk gezien maar één oorzaak. Je kunt namelijk last krijgen van een voetwrat als je geïnfecteerd bent geraakt met HPV. Deze afkorting staat voor Humaan Papilloma Virus. Dit virus is tevens de veroorzaker van andere wratten op het lichaam. De infectie loop je vooral op als je met blote voeten in openbare ruimtes loopt. Voorbeelden daarvan zijn zwembaden, sportscholen en gymzalen.

Een warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid is een prima voedingsbodem. Het virus dringt de huid binnen door een wondje zoals bijvoorbeeld hielkloven. Ook een lage weerstand maakt dat je gevoeliger bent voor deze infectie. Je kunt ook besmet raken door een ander persoon met voetwratten. Zorg er daarom voor dat je het lenen van handdoeken of sokken zoveel mogelijk voorkomt. Draag in gedeelde ruimtes bij voorkeur slippers om een voetwrat te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een voetwrat?

Een voetwrat komt het meest voor onder de voet. Het kan voorkomen dat je slechts één voetwrat onderscheid op de voetzool, maar ze kunnen zich ook groeperen. In dat geval spreken we van een mozaïekwrat. De voetwrat voelt pijnlijk aan. Vooral tijdens het lopen of wanneer er druk wordt uitgeoefend op de voet. Andere symptomen van een voetwrat zijn:

  • ophoping van huidcellen onder de voet
  • eeltvorming
  • ruwe platte
  • huidstructuur met witte kleur
  • witte kleur met zichtbaar zwarte puntjes
  • pijnlijk bij zijdelingse manipulatie

Ook knijpen in de voetwrat is pijnlijk. Dat in tegenstelling tot andere wratten op het lichaam die doorgaans geen pijn veroorzaken. Voetwratten hebben een platte vorm. Dat komt omdat de wrat wordt blootgesteld aan het lichaamsgewicht tijdens het lopen. Daardoor worden voetwratten in de huid gedrukt, wat ook direct de pijn veroorzaakt.

Hoe gaat de behandeling van een voetwrat bij Salon Jolie in zijn werk?

Wil je snel van een voetwrat af en verspreiding of besmetting voorkomen? Maak dan direct een afspraak bij Salon Jolie. Binnen onze pedicuresalon zijn we gespecialiseerd in het behandelen van allerlei soorten voetwratten. Op deze manier wordt pijnvrij lopen weer een vanzelfsprekendheid.