Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is een teen- of vingernagel welke is aangetast door een schimmelinfectie. Ze komen het meest voor op de teennagels en worden ook wel kalknagels genoemd. De infectie wordt veroorzaakt door een schimmel welke ook verantwoordelijk is voor voetschimmel. Een schimmelnagel hoeft in een beginstadium niet direct voor pijnklachten te zorgen. De nagels van de tenen zien er vooral lelijk uit en kleuren vaak bruin, geel of zelfs groen. Naarmate de schimmelinfectie voortduurt, kun je ook last krijgen van verdikkingen onder de nagel. In dat geval kan de schimmelnagel zelfs loslaten.

Wat is de oorzaak van een schimmelnagel?

De oorzaak van een schimmelnagel ligt vaak in warme en vochtige ruimtes. In deze omgeving kan de schimmel zich namelijk in een razend tempo verspreiden en vermenigvuldigen. Je kunt dus geïnfecteerd raken als je op blote voeten door een gedeelde doucheruimte of sauna loopt. Ook binnen zwembaden kun je een schimmelnagel oplopen. Maar, ook het dragen van slecht ventilerende schoenen of sokken kunnen de oorzaak van een schimmelnagel zijn. In de meeste gevallen gaat dit samen met zweetvoeten. Binnen deze broeierige omgeving overleeft de schimmel prima. Door de schoen telkens weer te dragen, loop je dus een behoorlijk risico op schimmelnagels.

Wat zijn de symptomen van een schimmelnagel?

Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. Gelukkig is een aangetaste nagel eenvoudig te herkennen aan een aantal uiterlijke symptomen. Het beginstadium van een schimmelnagel herken je vooral aan een verkleuring van de teen- of vingernagels. Meestal naar geheel wit of geel. Als de schimmelinfectie al langer aanwezig is, kunnen de schimmelnagels zelfs bruin of groen van kleur worden. Andere symptomen zijn:

  • Verkleuring van de teennagels of vingernagels
  • Verandering van vorm en structuur
  • Verdikte nagels (meestal eerst de nagel van de grote teen)
  • Kalkachtige afzetting onder de nagel

De structuur van een schimmelnagel of kalknagel is brokkelig. Knippen met een nagelschaartje kan problemen geven. Een nagel die is aangetast met een schimmelinfectie, kan ook dikker worden. Daardoor kunnen er pijnklachten ontstaan bij het dragen van schoeisel. Door de verdikking drukt de nagel tegen de bovenkant van de schoen.

Hoe gaat de behandeling van een schimmelnagel bij Salon Jolie in zijn werk?

Schimmelnagels kun je heel goed laten behandelen door een medisch pedicure. Dat is belangrijk, want daardoor kun je een verdere infectie voorkomen. Een schimmelnagel is niet alleen ontsierend, maar kan ook pijn veroorzaken tijdens het lopen. Heb jij last van schimmelnagels en wil je hier graag vanaf? Neem dan vandaag nog contact op met Salon Jolie.