Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een naar binnen groeiende eeltplek op of onder de voet. Eenmaal doorgedrongen in de huid verandert het eelt in een harde structuur. De pijn wordt veroorzaakt doordat het verharde eelt op het omliggende weefsel drukt. Likdoorns vormen zich in de meeste gevallen op plaatsen waar het bot dicht onder de huidoppervlakte ligt. Een likdoorn is in de meeste gevallen geelachtig van kleur. Likdoorns worden ook wel eksterogen of clavus genoemd.

Wat is de oorzaak van een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat bij overmatige wrijving en druk. Dit kan veroorzaakt worden door het langdurig dragen van slecht passende schoenen of schoeisel dat te smal is voor de voet. Daarnaast kunnen likdoorns ook worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of overgewicht. Een likdoorn komt daarnaast het meest voor bij vrouwen. Bijvoorbeeld door het dragen van nauwsluitende schoenen zoals pumps of naaldhakken.

Wat zijn de symptomen van een likdoorn?

Als een likdoorn de oorzaak is van jouw voetklachten, dan krijg je met een aantal symptomen te maken. Allereerst ontstaan er tijdens het bewegen een felle pijn op of onder de voet. In veel gevallen concentreert de pijn zich rondom de tenen of spreidt het zich uit over de voetzool. Symptomen die wijzen op een likdoorn zijn:

  • harde eeltplek op de voet of tenen
  • ronde vorm met geel verkleurd eelt
  • drukpijn tijdens het dragen van schoenen

Een likdoorn komt het meest voor op de voet en tenen. Er is een gelige ronde eeltplek zichtbaar die hard en ruw aanvoelt. Een likdoorn kan ook ontstaan tussen de tenen. We spreken dan vaak van een weke likdoorn.

Hoe gaat de behandeling van een likdoorn bij Salon Jolie in zijn werk?

Salon Jolie is gespecialiseerd in het behandelen van alle soorten likdoorns. Een likdoorn tijdig en op de juiste manier laten behandelen door een medisch pedicure is belangrijk. Zo voorkom je dat de klacht, en daarmee ook de pijn, verergert. Bij Salon Jolie verwijderen we zowel de verharde hoornlaag als de eeltpit met speciale apparatuur.

Het verwijderen van een likdoorn kan doorgaans plaatsvinden binnen één behandeling. Desgewenst volgen er extra behandelingen om een goede nazorg te kunnen garanderen. We voorzien je tevens van een advies waarmee je likdoorns in de toekomst kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door het dragen van goed passend schoeisel.

Wordt de likdoorn veroorzaakt door een afwijkende voetstand of andere medische aandoening? Dan kunnen we je als medisch pedicure tevens voorzien van een passend advies of doorverwijzing. Dat is bijvoorbeeld nodig als er sprake is van een likdoorn die wordt veroorzaakt door een afwijking als hamertenen botuitstulpingen. Wil jij weer pijnvrij kunnen bewegen en jouw likdoorn op een professionele manier laten behandelen? Maak dan direct een afspraak bij Salon Jolie.