Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen. De punt van de teennagel dringt door tot in het nagelbed. Dit veroorzaakt de pijn. Een ingegroeide nagel wordt ook wel unguis incarnatus genoemd. Omdat de ingroeiing een wondje veroorzaakt, kan er tevens sprake zijn van een ontsteking. Meestal aan de grote teen, maar ook de andere tenen kunnen last hebben van ingegroeide nagels. De pijn die hiermee gepaard gaat kan heftig zijn. Zelfs de kleinste aanraking is veroorzaakt een felle pijn.

Wat is de oorzaak van een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen worden ingegroeide teennagels veroorzaakt doordat de nagels te rond worden geknipt. Ook het te kort knippen van de nagels kan ingroeiing veroorzaken. Nog een aantal oorzaken zijn het aftrekken van de nagels of teennagels die door toedoen van een schimmelinfectie verdikt zijn geraakt. Ook het dragen van te strakke of smalle schoenen kan een oorzaak zijn van een ingegroeide nagel. Evenals te zachte nagelriemen door zweetvoeten of langdurig zwemmen of baden. Een meer medische oorzaak van een ingegroeide teennagel is bijvoorbeeld een afwijkende teenstand.

Wat zijn de symptomen van een ingegroeide teennagel?

De symptomen van een ingegroeide nagel lopen uiteen. Ze zijn namelijk zichtbaar, maar ook voelbaar. Als je last denkt te hebben van een ingegroeide teennagel, dan ervaar je symptomen als een opgezwollen huid rondom de nagels. De huid kan er tevens rood en geïrriteerd uitzien. Andere kenmerken van een ingegroeide nagel zijn:

  • Pijnlijke tenen bij lichte aanraking of druk
  • Rode en gezwollen huid rondom de nagel
  • De nagel groeit naar binnen (nagelbed)
  • Bloed of pus in het geval van een wondje

In het geval van een wondje, kan de nagel of de teen zelfs ontstekingssymptomen hebben. Bijvoorbeeld omdat er bloed of pus uit het wondje komt. Daarnaast kun je duidelijk zien dat de punt van de nagel in de huid van het nagelbed groeit. Een ingegroeide nagel is al bij de lichtste aanraking pijnlijk.

Hoe gaat de behandeling van een ingegroeide nagel bij Salon Jolie in zijn werk?

Heb je last van een ingegroeide teennagel? Bij Salon Jolie helpen we je graag. Zo voorkom je onaangename pijn bij het lopen, stoten of een lichte wrijving. Het laten behandelen van een ingegroeide nagel door een pedicure, is tevens nodig om ontstekingen te kunnen voorkomen. Maak daarom vandaag nog een afspraak om jouw ingegroeide teennagel op de juiste manier te kunnen laten behandelen.