Wat is een eeltpit?

Een eeltpit wordt ook wel aangeduid als een eksteroog. Andere benamingen zijn clavus of likdoorn. Eeltpitten worden veroorzaakt doordat de huid overmatig veel cellen aanmaakt. Bijvoorbeeld omdat er druk wordt uitgeoefend op een specifieke plek op de voet. Een eeltpit kan bijzonder pijnlijk zijn en vereist in alle gevallen een professionele behandeling. Bijvoorbeeld om ontstekingen of andere complicaties te kunnen voorkomen.

Wat is de oorzaak van een eeltpit?

De oorzaak van een eeltpit is terug te vinden in overmatige druk of wrijving. Bijvoorbeeld door het langdurig dragen van schoenen die niet goed passen. Ze kunnen te klein of te smal zijn waardoor de voet wordt blootgesteld aan constante druk. Om de huid te beschermen, wordt er eelt aangemaakt. Deze huidcellen kunnen door de druk van de schoen niet naar buiten groeien. Zoals dit bij een normale eeltlaag het geval is. De eeltpit groeit naar binnen. De pijn wordt veroorzaakt doordat het uiteinde van deze pit het gevoelige weefsel raakt. Ook een te zwaar lichaamsgewicht kan eeltpitten veroorzaken. Ze komen ook voor bij mensen waarbij de drukverdeling te wensen overlaat door toedoen van een verkeerde voetstand.

Wat zijn de symptomen van een eeltpit?

Een eksteroog, likdoorn of eeltpit kun je herkennen aan een aantal symptomen. In de eerste plaats ervaar je een ophoping van huidcellen op of onder de voet. Deze is vaak geel of lichtbruin van kleur. De vorm is rond. Ook de bovenkant van de pit zelf is in sommige gevallen waarneembaar. De puntvormige onderzijde (pit) bevindt zich in de voet. Andere symptomen van een eeltpit zijn:

  • verdikking op de voet of voetzool
  • de huid rondom de eeltpit kleurt geel
  • pijnlijk bij drukken of lopen

Lopen is pijnlijk, evenals het dragen van schoenen. De huid rondom de eeltpit kan er tevens dik en gezwollen uitzien. In dat geval kan de eeltpit ook ontstoken zijn geraakt. Dat komt omdat de punt van de eeltpit diep doordringt in de voet. Een professionele behandeling door een medisch pedicure is in dit geval noodzakelijk.

Hoe gaat de behandeling van een eeltpit bij Salon Jolie in zijn werk?

Ervaar jij pijn bij het lopen of heb je last van drukpijn tijdens het dragen van schoenen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een eeltpit. Maak daarom direct een afspraak bij Salon Jolie. Met behulp van de juiste apparatuur kan de eeltpit op professionele wijze worden behandeld. Op deze manier wordt de druk verlicht en kun je direct weer pijnvrij bewegen.